Πως λείτουργει μια σόμπα πέλλετ αερόθερμη

Εν συντομία, οι σόμπες πέλλετ αέρα ή αερόθερμες σόμπες πέλλετ, καίγοντας πέλλετ, παράγουν θερμό αέρα ο οποίος διαχέεται στο χώρο που θέλουμε να θερμάνουμε. Αναλόγως του μοντέλου το οποίο έχουμε εγκαταστήσει και των ρυθμίσεων που έχουμε κάνει στη σόμπα μας, καλύπτονται και τα αντίστοιχα τετραγωνικά.


Έτσι από τις περσίδες που έχει η σόμπα πέλλετ αέρα, όπως και φαίνεται και στο παρακάτω σχεδιάγραμμα, «βγαίνει» ο ζεστός άερας και θερμαίνεται ο χώρος στον οποίο έχει τοποθετηθεί η συσκευή.
Αναλυτικότερα για τις αερόθερμες σόμπες πέλλετ:
Οι αερόθερμες σόμπες πέλλετ είναι μικρές και καλαίσθητες συσκευές καύσης που μπορούν να τοποθετηθούν σε εσωτερικό χώρο και χρειάζονται μοναχά μια μικρού μεγέθους και μήκους καμινάδα για να λειτουργήσουν.
Συνήθως στο επάνω μέρος της σόμπας υπάρχει μια δεξαμενή όπου είναι αποθηκευμένα τα pellet, τα οποία μέσω ενός επικλινούς διαδρόμου πέφτουν, ελεγχόμενα από έναν ειδικό μηχανισμό, στο πιατάκι καύσης. Το πιατάκι όπου γίνεται η καύση, είναι από τα πράγματα που μπορεί να διαφέρουν από εταιρία σε εταιρία.
Κατόπιν, τα πέλλετ ανάβουν με την βοήθεια μιας ηλεκτρικής αντίστασης που υπάρχει στο χώρο καύσης και η φλόγα δυναμώνει και διατηρείται με την λειτουργία ενός ανεμιστήρα ο οποίος εξάγει τα καυσαέρια προς την καμινάδα. Τα αέρια της καύσης περνούν μέσα από μία σειρά από διαδρομές στο εσωτερικό της σόμπας, η πολυπλοκότητα των οποίων μπορεί να διαφέρει από εργοστάσιο σε εργοστάσιο, με σκοπό να εναποτεθεί όση παραπάνω από την θερμοκρασία της καύσης στα εσωτερικά τοιχώματα της σόμπας είναι δυνατό. Τα τοιχώματα αυτά, τα οποία είναι κενά, είναι συνδεδεμένα με έναν ανεμιστήρα ο οποίος προωθεί αέρα μέσα σε αυτά και οποίος αέρας αφού θερμανθεί βγαίνει από την Σόμπα από ειδικές γρίλιες.


Σε κάποιες Αερόθερμες Σόμπες Πέλλετ υπάρχουν παραπάνω από μία έξοδοι θερμού αέρα (σόμπα με κανάλια-canal), οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να διοχετευθεί αέρας και σε άλλους χώρους πέρα από τον χώρο που βρίσκεται η Σόμπα. Το ποσοστό της θερμότητας της καύσης που απορροφάται από τα τοιχώματα της Σόμπας και μεταδίδεται μέσω του θερμού αέρα στον χώρο είναι και η απόδοση της.

Βασικά πλεονεκτήματα αερόθερμης σόμπας πέλλετ:

  • Μέση κατανάλωση 1 κιλό πέλλετ ανά ώρα (0,30-0,35€).

  • Καλύπτουν άνετα 60-100τμ.

  • Ιδανική λύση για διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα, καφέ-μπαρ κτλ.

  • Η εγκατάσταση είναι πολύ εύκολη & γρήγορη.

  • Πολύ καθαρό & εύκολο στην λειτουργία του (πλήρες αυτοματοποιημένη λειτουργία & με τηλεχειρηστήριο).

  • Καμία σχέση με ξυλόσομπες.


Δείτε τα μέρη από τα οποία αποτελείται μία σόμπα πέλλετ αέρα:

PelletAera

Α. Ρεζερβουάρ Καυσίμου Pellet
B. Κοχλίας Τροφοδοσίας Pellet
C. Μοτέρ
D. Δοχείο Καύσης
E. Ηλεκτρική Αντίσταση
F. Βεντιλατέρ Εξαγωγής Καπνού
G. Εξαγωγή Καπνού
H. Πάνω περσίδα πρόσοψης αέρα θέρμανσης
I. Κάτω περσίδα πρόσοψης άερα θέρμανσης
L. Εξόδος αέρα Θερμοκρασίας για επικείμενο χώρο
M. Οθόνη

 

 

Μοιράσου το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn